Maatschappelijk verantwoord ondernemen met een Agile training voor kinderen

Accedis heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. En deze manier van sociaal ondernemen kan op veel verschillende manieren tot uiting komen. Zo bedacht onze collega Wouter Nieuwenburg een Agile training voor kinderen.

Lessen door vakexperts uit het bedrijfsleven

Wouter Nieuwenburg is een ervaren business analist en enthousiast Scrum Master bij Accedis. Aan het begin van dit schooljaar werd hij door IMC Basis benaderd om een uitdagende workshop voor de kinderen van groep 8 te geven.

IMC Basis heeft namelijk de missie om jongeren voor te bereiden op de belangrijkste stap na hun afstuderen: werk zoeken dat bij hen past. Om die reden worden op basisschool Caleidoscoop in Almere lessen gegeven door vakexperts uit het bedrijfsleven. Ieder kwartaal heeft een ander thema, zoals techniek, muziek, theater of journalistiek.

Een Agile training voor kinderen

Wouter besloot om de leerlingen van groep 8 mee te nemen in de wereld van het werken met projecten. Hiermee begon hij met een korte theorieles over de meest gebruikte project aanpakken, zoals de watervalmethode en de Agile manier van werken. Met wat voorbeelden leerden de kinderen makkelijk en snel of bij het bouwen van een huis, het maken van een hamburger of het ontwikkelen van een nieuwe app een Agile aanpak van het project handig was of niet.

Wouter:

Ik was in het begin wat onzeker, want ik twijfelde of kinderen van 11, 12 jaar wel open zouden staan voor mijn verhaal. Dat bleek achteraf helemaal niet nodig te zijn, want de kinderen hadden meteen interesse om meer te weten te komen over mijn werk. De energie en het enthousiasme spatte ervan af, vooral toen we met de oefeningen begonnen.

 

De vliegtuigfabriek

Belangrijke onderdelen bij het werken met projecten zijn plannen, samenwerken en luisteren. En om aan te tonen hoe dat werkt met een Agile aanpak, liet Wouter de kinderen een oefening doen die de vliegtuigfabriek heet. In groepjes van 4 of 5 kinderen moesten kinderen kwaliteitseisen voor een papieren vliegtuigje opstellen en aangeven hoeveel papieren vliegtuigjes ze in drie minuten konden vouwen.

Vervolgens moesten de kinderen in drie minuten dit aantal vliegtuigjes volgens de zelf bepaalde kwaliteitseisen vouwen. Omdat de teams tegen elkaar op waren gaan bieden en iedereen gewoon aan de gang ging, voldeed geen enkel team aan de verwachtingen. De teams konden na deze eerste ronde overleggen, waardoor iedereen zich in de tweede ronde wist te verbeteren. Tijdens die tweede ronde was het ook een stuk rustiger in de klas. Er was meer focus, er werd beter samengewerkt en de kinderen luisterden naar elkaar.

De marshmallow challenge

Als afsluiting van de les was er de marshmallow challenge. Dezelfde teams met kinderen kregen hierbij allemaal 1 marshmallow, 20 spaghetti strengen, 1 meter touw en 1 meter plakband. Vervolgens moeten de teams in 18 minuten tijd een zo hoog mogelijke toren bouwen, waarbij de marshmallow helemaal bovenaan geplaatst moest worden.

Het doel van deze oefening is om samen te werken en naar elkaar te luisteren, maar ook om te leren van de fouten die je tijdens het bouwen maakt. Tijdens het bouwen was er veel teamspirit, want alle teams wilden de hoogste toren bouwen. Bij enkele teams stortte de toren op het laatste moment in en was het eindresultaat niet meer dan een marshmallow. Maar er waren ook twee teams die torens van respectievelijk 39 en 49 centimeter hoog wisten te bouwen.

Als afsluiting van de les was er een retrospective, en hierbij gaven de kinderen aan dat de ze graag hadden gezien dat de les langer had geduurd en dat ze de vliegtuigfabriek nog een keer wilden spelen. Maar er was ook de erkenning dat ze hadden geleerd om te luisteren, om naar elkaars sterke punten te zoeken en om het na een mislukking nog eens op een andere manier te proberen.

Accedis ondersteunt een Agile manier van werken

Heeft u interesse in ondersteuning bij teambuilding of bij een Agile implementatie bij uw bedrijf? Onze begeleiding is ook erg geschikt voor volwassenen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Accedis B.V.
T 023 562 7555

Adres:
Siriusdreef 43
2132 WT Hoofddorp


twitter   linkedin

Routebeschrijving

  Privacyverklaring